Skip to the main content

Werkprocesafspraken Lab2Zorg en Contra-indicaties en overgevoeligheden gepubliceerd

Voor de informatiestandaarden Lab2Zorg en Contra-indicaties en overgevoeligheden zijn onlangs de werkprocesafspraken vastgesteld en gepubliceerd. Werkprocesafspraken slaan de brug tussen techniek en praktijk.

Het programma Medicatieoverdracht werkt aan de implementatie van drie informatiestandaarden: Medicatieproces 9, Lab2Zorg (onderdeel van de informatiestandaard Uitwisseling laboratoriumgegevens) en Contra-indicaties en overgevoeligheden. De informatiestandaarden worden ingebouwd in de software die zorgverleners gebruiken. Bij elke informatiestandaard horen ook werkprocesafspraken. Deze zorgen ervoor dat de techniek en de werkprocessen in de zorg goed op elkaar aansluiten. De afspraken zijn gemaakt in de zogenoemde ‘kernteams’ door alle sectoren samen.  

De werkprocesafspraken van Lab2Zorg en Contra-indicaties en overgevoeligheden zijn nu goedgekeurd door alle sectoren en softwareleveranciers en gepubliceerd.  

Inhoud werkprocesafspraken
Werkprocesafspraken gaan vooral over verantwoordelijkheden binnen de keten en het zorgproces. Sommige werkprocesafspraken hebben technische ondersteuning van het zorginformatiesysteem nodig en moeten dus door softwareleveranciers worden ingebouwd. Andere gaan over de organisatie van het werk en moeten door de zorgverleners zelf in de praktijk worden gebracht. 

Een belangrijke werkprocesafspraak bij Lab2Zorg is dat het lab de bron is van de gegevens en niet de aanvrager van het onderzoek. Het laboratorium heeft immers de meest volledige data over het onderzoek. Verder zijn afspraken gemaakt over wie verantwoordelijk is voor de medicatiebewaking bij nieuwe laboratoriumresultaten.  

Bij Contra-indicaties en overgevoeligheden is bijvoorbeeld in een werkprocesafspraak vastgelegd dat alleen een voorschrijver of verstrekker van medicatiegegevens informatie beschikbaar mag stellen aan andere zorgverleners in de keten. Ook zijn afspraken gemaakt over het wijzigen en afsluiten van contra-indicaties en gevoeligheden die andere zorgverleners hebben geregistreerd.  

Op de wiki-pagina’s hieronder vind je de werkprocesafspraken. De afspraken worden opgenomen in een implementatiehandboek voor zorgverleners. Daar wordt nog aan gewerkt.  

Ga naar boven

Volg ons