Om de medicatieveiligheid te vergroten, is het heel belangrijk dat niet alleen de zorgverleners maar ook de patiënt of cliënt zelf inzicht heeft in zijn of haar medicatiegegevens. Daarom is het programma Medicatieoverdracht heel blij dat drie leveranciers van Persoonlijke Gezondheidsomgevingen (PGO’s) meedoen aan de Kickstart Medicatieoverdracht: Quli, Zorgdoc en medxpert.
In de Kickstart Medicatieoverdracht werken softwareleveranciers en zorgaanbieders samen aan de implementatie van de informatiestandaard Medicatieproces 9. Deze informatiestandaard bestaat uit een set afspraken die uitwisseling van medicatiegegevens tussen zorgverleners onderling en met patiënten mogelijk maken. De implementatie gebeurt in vier stappen. Na elke stap moet een softwareleverancier een soort ‘examen’ afleggen om aan te tonen dat de afspraken goed zijn ingebouwd in de software.
Alle Kickstart-PGO’s zijn eind 2024 gevalideerd voor de stappen Voorschrijven en Verificatie en gebruiken. Patiënten kunnen door het inbouwen van deze stappen straks hun medicatie-afspraken inzien, met aanvullende informatie zoals nierfunctie, gewicht en reden van voorschrijven.
No-brainer
Waarom besloten de drie PGO-leveranciers aan de Kickstart mee te doen? “Medicatie is een heel belangrijk onderdeel van een PGO”, zegt Bert van Kammen, verantwoordelijk voor R&D bij Quli. “Het is een van de eerste dingen die mensen er verwachten te vinden. We waren zelf al bezig om ons overzicht van medicatie te verbeteren, dit project is een mooie stok achter de deur.” De PGO van medxpert richt zich volledig op medicatie”, vertelt directeur Marcel van Loosbroek, waardoor meedoen aan de Kickstart eigenlijk logisch was. “Onze PGO kan al veel op het gebied van medicatie, maar je moet je conformeren aan de nieuwste standaard. Ons doel is om uiteindelijk ‘intelligentie’ toe te voegen aan de basisinformatie zodat de PGO ook advies geeft.” Ook voor Zorgdoc was meedoen een ‘no-brainer’. Directeur Cees Schaap: “Medicatie-informatie ‘brokeren’ is wat wij doen, de kern van ons bedrijf. Wij gebruiken alle formats om medicatiegegevens uit te wisselen die er zijn. Medicatieproces 9 is een nieuw format, daar willen wij dan ook bij zijn”.
Veel overleggen
De Kickstart is een innovatief project: een gegevensuitwisseling met zoveel partijen is nog nooit gedaan. Niemand wist dus precies waar hij aan begon, ook de PGO-leveranciers niet. Cees (Zorgdoc): “Het is eigenlijk een leerproces dat je samen doormaakt. De eisen stonden nog niet honderd procent vast. We hebben met z’n allen waanzinnig veel overlegd om eisen vast te stellen die voor alle gebruikers acceptabel zijn. Zorgverleners, patiënten en informatiearchitecten hebben bijvoorbeeld een ander beeld bij een term als ‘medicatiegebruik’. Het vergde heel wat discussie om dezelfde taal te spreken. Bij Zorgdoc maken wij ook systemen voor zorgprofessionals. Dat hielp ons wel om in discussies beide kanten te snappen.”
Marcel (medxpert) vertelt dat het inbouwen van Medicatieproces 9 nog best een klus was, ondanks dat het bedrijf al veel deed met medicatiegegevens: “Voor Medicatieproces 9 moesten we onder andere switchen naar een nieuwe versie van FHIR1”. Volgens Bert (Quli) zit de complexiteit met name in de grote hoeveelheid informatie en documentatie binnen het programma. ‘De data moeten in de Kickstart heen en weer tussen verschillende zorgaanbieders en in alle systemen kloppen. Daarom is er een enorme hoeveelheid scenario’s uitgewerkt waar alle partijen doorheen moeten lopen om te valideren.’
Ketentesten
Ondanks alle discussies en complexiteit waren alle drie de PGO-leveranciers al maanden geleden klaar met het inbouwen van de stappen Voorschrijven en Verificatie en gebruiken. Maar ze konden pas valideren na ketentesten met de bronsystemen die medicatie-informatie aanleveren. En die bronsystemen, de zorginformatiesystemen van de zorgaanbieders, waren nog niet zover. Bert (Quli): “In zo’n groot programma ben je erg afhankelijk van elkaar. We moesten wachten op de systemen voor zorgaanbieders, waar de uitdagingen groter zijn. Soms frustrerend, maar ik vind het ook wel mooi dat er zoveel partijen meedoen en je met elkaar verder komt.”
Taart
Alle drie de PGO-leveranciers zijn blij dat ze de eerste twee stappen nu officieel hebben afgerond. De taart die ze van het programma ontvingen, maakte het extra feestelijk. En ondertussen staan ze alweer te trappelen om te valideren voor de volgende twee stappen: Verstrekken en Toedienen. Marcel (medxpert): “We hopen dat de zorginformatiesystemen snel zover zijn, want de PGO’s hebben al veel klaar staan”.