Het blijkt niet haalbaar om in 2025 informatiestandaard Medicatieproces 9 volledig in gebruik te nemen in de twee Kickstartregio’s Rijnmond en Friesland. Het lukt niet om alle onderdelen op tijd in de zorginformatiesystemen in te bouwen. Alle betrokkenen vinden het belangrijk dat de Kickstartdeelnemers in 2025 de eerste resultaten in de praktijk kunnen ervaren. Daarom hebben de stuurgroep van het programma Medicatieoverdracht en de penvoerders RijnmondNet en GERRIT besloten dat de deelnemers aan de Kickstart eind 2025 livegaan met 70% van de functionaliteit. De overige functionaliteit volgt later. Uiteindelijk bouwen de softwareleveranciers alle onderdelen van Medicatieproces 9 in.
De belangrijkste belofte van het programma Medicatieoverdracht wordt al in 2025 ingelost: zorgverleners en patiënten/cliënten kunnen een actueel en compleet medicatieoverzicht raadplegen. Onderdelen als de ‘voorstel medicatieafspraak’ en het ‘voorstel verstrekkingsverzoek’ zullen iets langer op zich laten wachten.
Alles nieuw
Waarom lukt het niet om de volledige informatiestandaard in 2025 in gebruik te nemen? De belangrijkste reden is dat in de Kickstart alles nieuw is. Dat geldt niet alleen voor de informatiestandaard Medicatieproces 9 en de ketenafspraken, ook het testen en valideren van de software en het samen ontwikkelen in de keten met zoveel verschillende partijen is nieuw. Een gegevensuitwisseling in de zorg op deze schaal is nog nooit gedaan. Daardoor is het moeilijk plannen. Sommige onderdelen blijken ingewikkelder dan gedacht en duren langer om te ontwikkelen.
Opschaling
Als de resultaten van de livegang in de Kickstart goed zijn, start begin 2026 de opschaling. Dan gaan zorgaanbieders die gebruikmaken van de systemen die in de Kickstart zijn beproefd en die werken in de twee Kickstartregio’s ook met de nieuwe functionaliteit werken.