Wat is het doel van het programma Medicatieoverdracht?
‘’Met het programma lossen we een probleem op rondom de informatievoorziening over medicatie. Als een zorgverlener een patiënt behandelt, wil hij een zo volledig mogelijk beeld hebben van die patiënt en van zijn of haar medicatie. De zorgverleners zien op dit moment in het systeem maar een deel van de informatie, maar hebben behoefte aan het complete beeld. Wat wij met het programma Medicatieoverdracht willen, is dat zorgverleners met één druk op de knop een volledig en actueel medicatieoverzicht kunnen binnenhalen.’’
Welke stappen zijn er al binnen het programma gezet?
‘’We zijn nu bezig met het beproeven van wat we de afgelopen jaren op papier hebben gezet. De eerste stap was het maken van afspraken met de zorgsectoren over de manier waarop medicatie-informatie uitgewisseld wordt. Hier is de informatiestandaard Medicatieproces 9 uitgekomen. Deze afspraken worden getest door een kleine groep zorgaanbieders in twee regio’s onder leiding van twee RSO’s: Stichting GERRIT (regio Friesland) en Stichting RijnmondNet (regio Rotterdam). Dit noemen we de Kickstart Medicatieoverdracht.
De afspraken worden door de softwareleverancier ingebouwd in alle informatiesystemen die bij de zorgaanbieders gebruikt worden en vervolgens gaan we testen of de informatiestromen op de juiste manier bij de verschillende systemen aankomen en de systemen ‘met elkaar kunnen communiceren’. Eigenlijk wordt er in de systemen gekeken of het bericht dat systeem A stuurt, door systeem B wordt gesnapt. Kan systeem B het verwerken en kan er iets met deze gegevens gedaan worden? En kan systeem B vervolgens een juist bericht terugsturen naar systeem A?”
Wat is jouw rol binnen het programma?
‘’Ik ben testcoördinator van de Kickstart Medicatieoverdracht. Ik coördineer hoe de testen worden uitgevoerd en alles daaromheen. We komen maandelijks fysiek bij elkaar met softwareleveranciers en deskundigen van het programma en van de twee RSO’s en binnenkort ook met de zorgaanbieders. We testen en bespreken de uitkomsten. Zo nodig passen de softwareleveranciers de software aan. Dit zorgt ervoor dat we steeds verder in het proces komen en stappen maken.’’
Waarom werk jij voor het programma Medicatieoverdracht?
‘’Het is natuurlijk mooi om deel uit te maken van een programma dat zoveel impact heeft op de zorg. Het is iets nieuws, innovatiefs en zit vol ontwikkeling. Het optimaliseren van het proces van medicatieoverdracht zorgt niet alleen voor minder medicatiefouten, ook zorgt het voor minder verspilling van medicatie. Dat heeft grote impact op de duurzaamheid van de farmaceutische industrie. Ik wil mij hier graag voor inzetten!
Ook is het werk enorm complex omdat je hier met zoveel organisaties en mensen zit die allemaal andere belangen meebrengen. Die complexiteit van het programma maakt het heel leuk. Dat het niet de makkelijkste uitdaging is en dat we echt gezamenlijk moeten komen tot een oplossing, brengt een heel fijne sfeer met zich mee. We doen het samen!’’
In het programma Medicatieoverdracht werken negen zorgsectoren (ziekenhuizen, ggz, gehandicaptenzorg, openbare farmacie, VVT, huisartsenzorg, publieke zorg, trombosezorg), de sector patiënt/cliënt, VWS, Nictiz, VZVZ en ZN samen. Lees hier meer over het programma.
Blijf op de hoogte!
Uiteindelijk krijgen bijna alle zorgorganisaties in Nederland te maken met digitale overdracht van medicatiegegevens. Blijf op de hoogte zodat je op tijd weet wat er voor jouw organisatie gaat veranderen en hoe je je daarop kunt voorbereiden. Schrijf je hieronder in voor de nieuwsbrief of volg het programma op LinkedIn.