Skip to the main content

FAQ’S Kickstart

Kickstart|FAQ's

Alle gestelde vragen en antwoorden over de Kickstart vind je hier.

Kickstart Medicatieoverdracht

Zorgverleners rondom een patiënt of cliënt hebben niet altijd een actueel en volledig medicatieoverzicht. Daardoor wordt niet altijd de juiste medicatie voorgeschreven of toegediend. Elektronische gegevens beter uitwisselen waardoor wél een actueel en volledig medicatieoverzicht beschikbaar is. Dat is van belang voor heel de zorgketen.

Regio-organisaties GERRIT (regio Friesland) en RijnmondNet (regio Rijnmond) zijn in oktober 2022 met zorgaanbieders en hun leveranciers als eerste gestart met de implementatie van medicatieoverdracht. Zij implementeren de nieuwe informatiestandaard Medicatieproces 9 in combinatie met de richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ in een meerjarige Kickstart. Hiermee start de landelijke uitrol van medicatieoverdracht in de keten.

Aan de Kickstart doen in totaal 13 zorgaanbieders, 10 verschillende zorginformatiesystemen (van 8 verschillende leveranciers en 3 PGO’s deel.

In de regio Friesland werkt penvoerder GERRIT (RSO) met de deelnemende zorgorganisaties: Stichting Antonius Zorggroep (Sneek), Gezondheidscentrum Makkum, Apotheek De Dokkumer Wâlden, Stichting Alliade, Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Friesland, Stichting Patyna. De XIS-softwareleveranciers zijn: CGM, FarMedvisie, Chipsoft, CareConnections en Medimo, de PGO-leveranciers zijn: Zorgdoc, Medxpert en Quli.

In de regio Rijnmond werkt penvoerder Stichting RijnmondNet (RSO) met de deelnemende zorgorganisaties: Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam, Huisartsenpraktijk Emmapark, Huisartsenpraktijk Bender, Apotheek Pijnacker Centrum, Poli-apotheek Sint Franciscus Gasthuis, Stichting Laurens, Stichting Star-shl. De XIS-softwareleveranciers zijn: CGM, FarMedvisie, Chipsoft, Smartmed, MicroHis, en Asolutions, de PGO-leverancier is: Zorgdoc.

In de Kickstartregio’s wordt de nieuwe informatiestandaard Medicatieproces 9 in combinatie met de richtlijn ‘Overdracht van medicatiegegevens in de keten’ geïmplementeerd. In de Kickstart worden de stappen Voorbereiding (0), Voorschrijven (3), Verificatie en gebruiken (4), Verstrekken (5) en Toedienen (6) geïmplementeerd. In het implementatiehandboek zorgaanbieders vind je meer informatie over wat elke stap inhoudt. Op basis van de opgehaalde ervaringen tijdens de Kickstart wordt dit handboek aangepast. Ook voor leveranciers is documentatie voor implementatie opgesteld.

De deelnemers aan de Kickstart delen hun praktijkervaringen. Als dat nodig is, worden de informatiestandaard en de werkprocesafspraken bijgesteld. Zo wordt voorbereid op de landelijke implementatie van medicatieoverdracht in de keten.

Elektronische gegevens beter uitwisselen waardoor wél een actueel en volledig medicatieoverzicht beschikbaar is. Dat is van belang voor heel de zorgketen. De patiëntveiligheid verbetert en het bespaart zorgverleners veel tijd na implementatie in de keten. Daarom werken negen zorgsectoren en hun IT-leveranciers, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Patiëntenfederatie Nederland, MIND, RSO Nederland, Zorgverzekeraars Nederland, Nictiz en VZVZ hier samen aan.

De implementatie is gestart op kleine schaal in de Kickstart Medicatieoverdracht. Deze duurt tot oktober 2025. Daarna begint de uitbreiding naar alle zorgaanbieders in Nederland. Vanuit de Kickstart zal eerst in beide Kickstartregio’s meer volume worden gecreëerd. Daarna zullen volgende regio’s aan de gang kunnen. Het is nu nog moeilijk om precies te zeggen wie wanneer aan de beurt is en wanneer iedereen op deze manier kan werken. Er zijn immers 16.000 zorgaanbieders in Nederland en 75 softwareleveranciers.

Tijdens de Kickstart wordt HL7v3 en FHIR gebruikt.

Regio’s met belangstelling of vragen kunnen zich melden via contact@medicatieoverdracht.nl. Het is een goed idee om Medicatieoverdracht te volgen zodat je weet wanneer de opschaling naar meer regio’s start. Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg het programma Medicatieoverdracht op LinkedIn.

RSO Nederland en de RSO’s die de huidige Kickstartregio’s coördineren, delen hun kennis en ervaring graag met andere regio’s. Meer informatie vind je hier: Medicatieoverdracht – RSO NL

De verwachting is dat de Kickstart in oktober 2025 wordt afgerond.

In de Kickstart Medicatieoverdracht is gekozen voor het LSP als infrastructuur. In de toekomst is uitwisseling via een andere infrastructuur wellicht ook mogelijk.

Abonneer je op de nieuwsbrief Medicatieoverdracht om op de hoogte te blijven van de alle ontwikkelingen rondom de Kickstart (1x per 6 weken). Of volg ons op LinkedIn om altijd op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen.

Ga naar boven

Volg ons