Gehandicaptenzorg
VGN en medicatieoverdracht
De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) werkt met het programmabureau ‘Samen voor medicatieoverdracht’ aan (de voorbereiding voor) de implementatie van de herziene richtlijn. De VGN informeert en ondersteunt leden bij de implementatie binnen de organisaties.
De herziene richtlijn heeft impact op de dagelijkse praktijk van medicatieverstrekkers, medicatievoorschrijvers, medicatietoedieners en cliënten. In dit programma acteert de VGN ook namens de Nederlandse Vereniging voor Artsen Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) en de Beroepsvereniging van Professionals in Sociaal Werk (BPSW). Ook werkt VGN actief samen met de beroepsvereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Bij de VGN coördineert Yvonne Beckers vanuit haar rol als projectleider het project Medicatieoverdracht.
Nieuws
Bekijk allesIpse de Bruggen
Ipse de Bruggen start met gebruik van applicaties voor toedieningsregistratie. Deze organisatie voor gehandicaptenzorg biedt zorg aan ruim 5500 cliënten op 370 locaties in Zuid-Holland. Op één van deze locaties startten medewerkers onlangs met applicaties voor het voorschrijven van medicatie en digitaal registreren van de toediening.
Beveiligde toegang via UZI-passen
De juiste medicatiegegevens uitwisselen met apothekers en zorgverleners buiten de organisatie via het Landelijk Schakelpunt (LSP), is voor veel zorgorganisaties nog uitdagend. Dit vanwege de beveiligde toegang via UZI-passen die aan zorgverleners verleend moet worden. Ipse de Bruggen is vooruitstrevend en oplossingsgericht te werk gegaan door de voorschrijvers UZI-passen op naam te verstekken. Een aantal van de UZI-passen worden vrij op naam gebruikt.
Toegang tot medicatiegegevens
Voorschrijvers die er niet langdurig werkzaam zijn, krijgen – onder strikte voorwaarde – toegang tot de elektronische voorschrijfapplicatie (EVS) Medicom. Via deze applicatie krijg je met een koppeling toegang tot de elektronische toedieningsregistratie-applicatie (eTDR) Medimo. Via deze koppeling krijgen toedieners toegang tot de medicatiegegevens. Door de autorisaties veilig in te regelen, krijgen toedieners uitsluitend toegang tot de toedieningsregistratie voor cliënten voor wie zij op dat moment werken. Dit is gekoppeld aan het roosterprogramma.
De toedieners kunnen de toedienlijsten benaderen via hun laptop en via een app op een mobiel apparaat. Deze app wordt via het digitale bedrijfsportaal vrijgegeven. Medicatieveiligheid staat voorop maar gebruiksvriendelijkheid is ook belangrijk. De visie is dat registratie niet ten laste komt van de zorg aan onze cliënten.
Wanneer een cliënt verhuist
Om goed te kunnen omgaan met veranderingen in de cliëntsituatie, is het EVS gekoppeld aan het cliëntvolgsysteem. Dit zorgt ervoor dat, wanneer een cliënt binnen de organisatie verhuist, de gegevens ‘realtime’ worden aangepast in het EVS. Wanneer een cliënt buiten de organisatie verhuist, wordt de verstrekking gestaakt. Op deze wijze zal de verstrekker niet onnodig medicatie verstrekken. Dit ging voorheen nog wel eens mis.
Investeren in autorisatiemodel
Om de veiligheid te garanderen, vraagt deze werkwijze om een gedetailleerd autorisatiemodel. In dit model is de toegang tot de applicaties vastgelegd op basis van bevoegd- en bekwaamheid. Ipse de Bruggen kiest ervoor in zo’n model te investeren: hiermee kan zij aan cliënten een veilige, digitale werkwijze rondom medicatieoverdracht in de keten bieden. In het tweede kwartaal van 2021 gaat ook de rest van de locaties bij Ipse de Bruggen aan de slag volgens deze werkwijze.
"Ipse de Bruggen kan haar cliënten een veilige, digitale werkwijze rondom medicatieoverdracht bieden"
Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN)
IN DE PRAKTIJK
Hoe digitale uitwisseling van medicatiegegevens kan bijdragen aan veilige en efficiënte zorg.
Aanmelden nieuwsbrief
Vragen of meer weten?
Contact
Het programmabureau is bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur via 070 - 317 34 70.
Of maak gebruik van het contactformulier op deze pagina.
Contactformulier